Nederland schakelt Türkiye uit en sluit zich aan bij Engeland in de halve finales

Nederland versloeg Türkiye zaterdag in Berlijn (2-1) in de laatste kwartfinales van het EK 2024.

De laatste vier van Euro 2024 zijn bekend. Nederland kreeg het laatste ticket voor de halve finales door Türkiye (2-1) te verslaan. Oranje, dat in de volgende ronde tegenover Engeland staat, moest hard knokken om een ​​situatie die al langere tijd slecht liep, om te keren.

Tegen Erdogan kende Türkiye een goede start

Onder de ogen van Recep Tayyip Erdogan, die in een gespannen politieke context in Berlijn aanwezig is, moest Turkije afzien van de diensten van Merih Demiral, die door de Europese voetbalbond werd geschorst na zijn controversiële viering tegen Oostenrijk in de achtste finales. 1-2). Ironisch genoeg was het zijn vervanger die de Turken in de eerste helft op voorsprong liet komen. Akaidin, sterk achterin, profiteerde van de (extreme) laksheid in de Nederlandse verdediging en opende de score met een kopbal (0-1, minuut 35). Het enige bliepje van het eerste bedrijf zonder veel opluchting. Nog eentje in deze euro. Met een veelbelovende start verloor Oranje al snel de draad en kon het tot het einde van de eerste helft niet meer tot duidelijke kansen komen.

Geweldige sinaasappel in zes minuten

Ronald Koeman wilde zijn team graag wakker schudden en bekeek tijdens de pauze zijn plannen door Weghorst vooraan in de aanval te lanceren. Als de Turken de rust misten, toonde Oranje dankzij twee pogingen van Guler (56) en Yildiz (65) in de tweede helft meer meesterschap en overtuigingskracht. Onder druk konden de Nederlanders de laatste twintig minuten het tij keren. Eerst door gelijk te maken met een krachtige kopbal van De Vrij (1-1, 70e plaats), daarna door te kapitaliseren op een ongelukkige CSC-treffer van Moldaur (2-1, 76e plaats). Türkiye werd gestraft en viel met opgeheven hoofd, maar het is mogelijk om legitieme spijt te voelen gezien de kansen die het kreeg aan het einde van de wedstrijd (85, 90 + 2). De Turken missen de kans om de halve finales te bereiken en zullen van een afstandje kijken naar de spannende wedstrijd die Nederland en Engeland woensdag in Dortmund samenbrengt.